Pentue - Marsa & Midas 2020

Marsa astutetaan tai siemennetään syksyllä 2020. Odotamme juoksuja alkavaksi syys-lokakuussa.

Pentueeseen odotan mustakirsuisia, ridgellisiä pääosin keskikokoisia- ja keskivahvuisia rhodesiankoiria, jotka sopivat niin perhe- kuin harrastuskoiriksi.

Marsa asuu omistajallaan Sannalla Liedossa Turun lähellä, mutta pennut tulevat syntymään luonani Valkeakoskella ja pentue rekisteröidään Vastakarva kasvattajanimen alle. Minuun ja koiriini on mahdollista päästä tutustumaan pääosin Valkeakoskella ja Marsaan taas Liedossa. Jos olet kiinnostunut pentueesta ja haluat lisätietoja, otathan yhteyttä!

Kaisa Kosonen, kosonen.kaisa@gmail.com, 040 963 8760

Pentueen emä
Vastakarva Sisukas Revontuli "Marsa"
Omistaja Sanna Hiltunen (jalostuslainassa Kaisa Kosonen, Vastakarva)
Synt. 17.12.2016
Kasv. Kaisa Kosonen
Emä: CH TK1 RTK1 B'Watamu Ama By Silamja "Leona"
Isä: LC CH CIB CH Riziki Esteban Vihaio "Sisu"
Lonkat: B/B, Kyynärät: 0/0,
Selkä: LTV1, VA0, SP0
Purenta: Oikea, täysi purenta
Koko: korkeus n. 60cm, paino n. 30kg

Geenitestit:
JME (nuoruusiän epilepsia): terve, ei-kantaja
DM (degeneratiivinen myelopatia): terve, kantaja
EOAD: terve, ei kantaja (vanhempien perusteella)
Ridgegeenitesti: r/r eli ridgetön
MH-luonnekuvaus: Marsan MH tulokset TÄÄLLÄ ja videolla TÄÄLLÄ

Marsa syntyi Vastakarva Sisukas -pentueessa 2016. Marsa oli pentueen ainut ridgetön pentu ja myin sen ystävälleni Sannalle "kotikoiraksi" ja se oli alunperin myös rekisteröity EJ-rekisteriin. Koska EJ-rekisteröinnin syy oli pelkästään kosmeettinen, saimme sen siirrettyä onneksi FI-rekisteriin ja näin ollen sen jälkeläiset rekisteröidään normaalisti FI-rekisteriin.

Marsa osoittautui iän myötä luonteeltaan, rakenteeltaan sekä terveydeltään erinomaiseksi, joten siksi ehdotin Marsan omistajalle Marsan jalostuskäyttöä.Marsa on ulkomuodon osalta jalostustarkastettu vuonna 2019 ja samoin MH-luonnekuvaus on suoritettu 2019. Marsa on osallistunut muutaman kerran rotuyhdistyksemme epäviralliseen näyttelyluokkaan hyvällä menestyksellä. Marsalla on myös maastojuoksukilpailuista yksi SERT.

Vaikka Marsa on ridgetön rhodesiankoira, tulee pennuilla olemaan todennäköisesti kaikilla ridge, koska isäuros on geenitestattu ridgedominantiksi. Marsa on pienehkö, keskivahva ja elegantti narttu, jolla on hyvät mittasuhteet ja luusto. Sillä on kaunis pää, tummat silmät ja kuiva, pitkä kaula. Emältään sen on perinyt tiiviit, pyöreät käpälät. Marsa liikkuu reippaasti ja korrektisti. Ridgettömyyden takia Marsaa ei ole käytetty virallisissa näyttelyissä, mutta se on ollut ROP-lemmikki rotuyhdistyksen isoimmassa erikoisnäyttelyssä vuonna 2018.

Marsa on ollut täysin terve koko elämänsä eikä se ole ontunut tai kärsinyt herkästä ihosta, vatsasta tai tulehduksista. Se syö kaikkea ja omaa hyvän ruokahalun. :)

Marsa asuu Liedossa Sannan ja kahden muun rhodesiankoiranartun kanssa. Marsa on lauman nuorin ja laumassa on hyvä harmonia. Marsa tulee hyvin toimeen urosten ja pentujen kanssa sekä pääosin vieraiden narttujenkin kanssa. Se on usein välinpitämätön ihmisiä kohtaan kuten rhodesiankoirat usein ovat, mutta tutustuu pian vieraisiinkin.

Marsa on melko energinen ja elää aktiivista elämää. Se lenkkeilee paljon vapaana ja sen kanssa on harrastettu vinttikoirien maastojuoksukisoja sekä MEJÄä. Sillä on intoa jäljestyksessä, mutta oikean riistan hajut välillä hairahduttavat vielä verijäljeltä. Marsan kanssa on kiva harrastaa ja se palkkaantuu hyvin namipaloilla ja jokseenkin myös lelulla.

Sporttiset ulkoilmalajit ovat enemmän Marsan omistajan mieleen, mutta uskoisin, että sen kanssa voisi hyvin harrastaa myös esim. tokoa tai agilitya.

Kotona Marsa viihtyy hyvin lähellä ihimisiä tai talouden muita koiria ja nukkuu mielellään vieressä sekä peiton alla. Marsa leikkii paljon talouden muiden koirien kanssa ja saa ne usein leikkimään esimerkiksi tökkimällä nenällään. Epäilyttävissä tilanteissa Marsalta löytyy tarvittaessa myös vahti- ja puolustusviettiä ja sillä on myös jokseenkin saalis- ja riistaviettiä.


9Pentueen isä
Yaw Adyuba Royal Hi Nez "Midas"
Omistaja Kris But, Hollanti
Synt. 31.10.2010
Kasv. M.E.R. Baasaron
Emä: Int CH Tara V.D. Noorderheide
Isä: CH Jasper's Mlangahill Durango
Lonkat: A/A, Kyynärät: 0/0, Olkapäät: terve
Purenta: Oikea, täysi purenta
Koko: korkeus n. 69cm ja paino n. 49kg
Geenitestit:
JME (nuoruusiän epilepsia): terve, kantaja
DM (degeneratiivinen myelopatia): terve, ei-kantaja
Ridgegeenitesti: R/R eli ridgedominantti
EOAD: terve, ei-kantaja

Midas on 9,5-vuotias melko kookas uros, jolla on vahva runko, hyvä rakanne ja kaunis ilme. Midas elää Hollannissa lapsiperheessä, jossa on lisäksi myös 2 muuta rhodesiankoiraa: Midaksen tytär ja tyttärentytär. Omistajansa mukaan Midas on ollut pennusta lähtien mutkaton, peloton ja sosiaalinen koira. Sen elämässä ei ole tullut eteen asioita, ääniä, paikkoja tai ihmisiä, joita olisi tarvinnut pelätä. Ampumiseen, ilotulitteisiin ym. koviin ääniin Midas ei reagoi.

Midas ei ole kova vahtimaan. Se tarkkailee reviiriään vain jos jotain poikkeuksellista tapahtuu, mutta ei ole herkkähaukkuinen ja perheen nartut pitävät paremmin huolen ilmoittamisesta kun vieraita saapuu reviirille. Midas on sosiaalinen ja erittäin luottavainen niin tuttuja kuin vieraitakin ihmisiä kohtaan. Se tulee erinomaisesti toimeen narttujen ja pentukoirien kanssa sekä sietää myös urokset, joita tulee vastaan lenkillä ja näyttelyissä.

Omistajansa Krisin mukaan Midas on ollu mukava näyttely- sekä seurakoira, se tykkää huomiosta, on helposti motivoitavissa etenkin nameilla ja ruoalla sekä omaa jonkin verran miellyttämisen halua. Midas rakastaa uimista, tykkää liikunnasta eri muodoissa, mutta ei omaa kovinkaan paljon riista- tai saalisviettiä. Se tykkää ulkoilusta säällä kuin säällä.

Midas on ollut täysin terve koko elämänsä, sillä ei ole ollut oireita liikuntaelinongelmista, allergioista tai muista perussairauksista eikä se ole kärsinyt tulehduksista. Näyttelyistä Midas on saavuttanut mm. seuraavat arvot: Hollannin Muotovalio & Juniorivalio & Veteraanivalio, Hollannin Voittaja-11, Hollannin Juniorivoittaja-11 & BeNeLux Veteraanivoittaja-18. Sillä on useita ryhmä- ja BIS-sijoituksia.

Midaksella on 9 pentuetta ja 100 jälkeläistä. Pentueista viimeisin 15 pennun pentue syntyi alkuvuodesta 2019. Kaikki pentueet on saaneet alkunsa luonnollisella astutuksella. Midaksen kaikilla jälkeläisillä on ridge eikä kenelläkään dermoid sinusta. Jälkeläiset ovat olleet pääosin erittäin terveitä, tarkempaa statistiikkaa saat ottamalla yhteyttä minuun.


Marsa 2,5 vuotta

Midas

Midas

Marsa

Midas 9 vuotta

Marsa