Pentue suunnitteilla talvelle 2017-18

Odotamme mielekiintoista pentuetta alkuvuodelle 2018! Tiida on sijoituskoirani Pradan ja Titikakan pentueesta (2013). Tiida asuu Forssassa ystävälläni Jasminilla. Tiida on astutettu Masailla 6. ja 7.12.2017, joten jos olemme onnekkaita pentue syntyy helmikuun alussa ja on luovutusiässä huhtikuun alussa!

Pentueseen odotan kooltaan sekä mittasuhteiltaan keskikokoisia ja kohtuullisen kompakteja koiria Tiidan ollessa hieman keskivertoa pienempi ja kevyempirunkoinen sekä Masain ollessa hieman keskikokoa isompi, vahva, mutta kuitenkin sporttinen ja pidempirunkoinen uros. Luonteen puolesta odotukset on iloisissa, energisissä ja avoimen luonteen omaavissa pennuissa, joilta löytyy virtaa ja moottoria myös erilaisiin harrastuksiin.

Jos olet kiinnostunut yhdistelmästä, ota yhteyttä, kerron mielelläni lisää!
Kaisa Kosonen, kosonen.kaisa@gmail.com - 0409638760


Pentueen emästä - Tiidasta

Tiida

Suomen ja Latvian Muotovalio
Vastakarva Luna Rossa By Prada
Omistaja Kaisa Kosonen / co./sij. Jasmin Mänki
Synt. 11.08.2013
Isä: MultiMVA C.I.B. Kennebec's Final Answer "Titikaka"
Emä: FI MVA, BALT MVA, C.I.B., TK1, TK2, RTK1, RTK2, BH Babe Candy Helya Ridge "Prada"
Lonkat: B/B, Kyynärät: 0/0, Selkä: LTV0, VA0, SP0, Sydän tutkittu täysin terveeksi 10/2016
Purenta: Puuttuu 1 x P3, Oikea purenta
Koko: korkeus n. 61cm, paino n. 30kg
Geenitestit:
JME (nuoruusiän epilepsia): terve, ei-kantaja
DM (degeneratiivinen myelopatia): terve, kantaja

Tiida on 2013 vuonna syntyneestä pentueestani, josta löydät lisätietoa mm. täältä kotisivuiltani. Pentueessa syntyi 11 pentua, joista kaikilla ridge, kolmella kolme kruunua ridgessä, ei häntämutkia eikä dermoid sinusta. Pentueessa on yhteensä 4 muotovaliota.

Tiida on kohtuullisen eläväinen, erittäin utelias ja leikkisä koira, joka tykkää niin ihmisistä kuin vieraista koiristakin. Se on kiinnostunut kaikesta mitä ympäröivässä maailmassa tapahtuu ja innostuu yhtä lailla ruoasta ja herkuista kuin myös leikkimisestä. Molempia ominaisuuksia pystyy hyödyntämään yleensä myös harjoituksissa ym. tilanteissa palkkana. Jasminin mukaan ei ole vielä tähän päivään mennessä tullut tilannetta, jossa Tiidalle ei ruoka tai herkut kelpaisi.

Tiida rakastaa muiden koirien kanssa leikkimistä ja juoksemista ja on laumansa nuorimmaisena koirana oppinut hyvin koirien elekieltä. Tiida välttää konflikteja muiden koirien kanssa ja päällekäyvien tai aggressiivisten koirien kohdalla se mieluiten ottaa etäisyyttä.


Jasmin ja Tiida ovat harrastelleet jonkun verran agilityn, tokon ja rallytokon alkeita. MEJÄssä (verijälki) ja maastojuoksussa Tiida on päässyt näyttämään taitojaan myös kokeissa. MEJÄstä Tiidalla on kaksi hyvää 2-tulosta. Mielestäni Tiidalla on selkeästi luontaista taitoa nenän käyttöön ja verijäljen seuraamiseen, joten toivon mukaan pienellä treenaamisella myös 1-tuloksia alkaa vielä tulemaan. Tiida on täysin laukaisuvarma eikä reagoi ääniin, ampumiseen tai outoihin alustoihin. Tiidalla on rhodesiankoiraksi paljon saalisviettiä ja kohtuullisesti kiinnostusta riistaa kohtaan. Maastojuoksukisoissa se on tehnyt erinomaisen debyytin saaden alkuerästä hienot pisteet, mutta hukatessaan vieheen finaalissa vuonna 2015. Syksyllä 2016 Tiida juoksi Klaran kanssa koejuoksun hyväksytysti läpi.

Tiida on ollut koko elämänsä perusterve eikä ole kärsinyt esim. vatsavaivoista, korva/silmä/iho tms. tulehduksista. Tiida myös syö mitä kuppiin laitetaan tai välillä sitä mitä jostain muualta vahingossa löytyy.

Ulkomuodoltaan Tiida on keskikokoinen tai keskikokoista hieman pienempi ja elegantti, kompakti koira. Sillä on erittäin kaunis ilme, tummat silmät ja hyvin asettuneet sekä hyvänkokoiset korvat. Tiidan ja Masain luonteista lisää mm. kokoamastani taulukosta, jossa näet vierekkäin molempien koirien MH-kuvaus tulokset.

Tiidan vanhemmat ovat tietenkin minulle kovin tuttuja. Prada on asunut minulla 9-viikkoisesta asti ja täyttää seuraavaksi 10 vuotta. Pradasta voit lukea lisää Pradan omalta sivulta. Titikaka on erittäin rento, avoin, huoleton koira. Se elää lapsiperheessä, jossa on koko ajan elänyt myös muita uroskoiria. Titikaka sopii luonteen puolesta keski-eurooppalaisen kaupunkikoiran elämään tullessaan hyvin toimeen kaikkien eläinten sekä ihmisten kanssa. Titikaka on voittanut näyttelykehissä lähes kaiken tavoittelemisen arvoisen. Titikaka on jättänyt myös jälkeläisilleen pääosin erinomaista ulkomuotoaan sekä helpohkoa ja tasapainoista luonnetta. Titikaka on tuotu yhdysvalloista ja valitettavasti hänen vanhempiaan minun ei ole ollut mahdollista tavata. Sekä Titikakaa että Titikakan isää on käytettyä muutaman kerran jalostukseen pohjosmaissakin.

Vasemmalla Tiidan isä Kennebec's Final Answer "Titikaka" Yhdysvalloista ja oikealla emä eli Babe Candy Helya Ridge "Prada" Tsekeistä

Pentueen isästä - Masaista

Masai

C.I.B., Suomen, Ruotsin ja Tanskan Muotovalio, Pohjosmaiden Muotovalio, Ruotsin Jäljestämisvalio
Mohaget's Mister Masai
Omistaja ja kasvattaja Johanna Segerlund, Ruotsi
Synt. 16.3.2012
Isä: SA CH Usakose Air Of Success Of Gondwana "Mister Brown"
Emä: SE JVA Roseridge Red Rosetta "Kim"
Lonkat: A/A, Kyynärät 0/0
Purenta: Kaikki hampaat, oikea purenta
Koko: Korkeus n. 67cm, paino n. 45kg
Geenitestit:
DM (degeneratiivinen myelopatia): terve, ei-kantaja
EOAD (varhaisiän kuuroutuminen): terve, ei-kantaja

Tiidalle urosta etsiessä kaipasin tiettyjä ominaisuuksia rakenteen ja ulkomuodon suhteen. Lisäksi toivoin mm. lonkkien ja luonnollisesti muutenkin terveyden suhteen erinomaista koiraa. Luonteen puolesta toivoin jämerää, hieman vahtiviettiä omaavaa sekä tasapainoista urosta. Mielestäni Masaissa yhdistyy hyvin nämä toiveeni ominaisuuksien suhteen. Toivotaan että "luontoäiti" antaa pennuille sopivissa määrin ominaisuuksia niin emältä kuin isältäkin. :)

Masai on keskikokoinen tai hieman keskikoista suurempi uros, jonka rungossa ja päässä on vahvuutta ja urosmaisuutta. Rungon pituus ja koiran ääriviivat miellyttävät minua todella paljon. Masain isä "Mister Brown" on Australiasta Etelä-Afrikkaan tuotu komea maksakirsunen uros. Masain emä "Kim" asuu Johannalla Ruotsissa ja on myös syntynyt Ruotsissa. Masain sisaruksilla on kaikilla A-lonkat sekä 0-kyynärät eikä pentueessa ole allergisia koiria.

Myös Masailla on erinomainen ruokahalu ja Johannan sanojen mukaan se on koulutettavissa ruokapalkkiolla mutta innostuu myös leikkimisestä. Masailla on kohtuullinen riista- ja vahtivietti. Se puolustaa omistajaansa tositilanteen tullen. Johanna ja Masai ovat käyneet aktiivisesti näyttelyissä erinomaisin tuloksin ja he saavuttivat helposti Ruotsin Jälkivalion (MEJÄ) arvon.

Masai elää laumassa muiden koirien kanssa ja sietää hyvin myös useimpia uroskoiria. Johannan mukaan sillä on auktoriteettia ja malttia nuorempien urosten "opettamisessa". Se on myös sopivan avoin, mutta rauhallinen kohdatessaan vieraita ihmisiä. Olen itse päässyt tapaamaan Masain pariinkin otteeseen ulko- ja sisänäyttelyissä ja voin samaistua Johannan mielipiteeseen omasta koirastaan - tasapainoinen, oman arvonsa tunteva rhodesiankoirauros.

Masailla on jo jälkeläisiä entuudestaan mm. Kroatiassa, Venäjällä ja Ruotsissa. Johannan mielestä Masai on periyttänyt jälkeläisiinsä sopivaa substanssia, erinomaisia liikkeitä sekä mukavaa luonnetta: uteliaisuutta, itsevarmuutta ja itsenäisyyttä.

Tiidan ja Masain geenitestitulosten mukaisesti pennuista ei voi tulla sairaita seuraavien testattavien sairauksen osalta: JME (nuoruusiän myokloninen epilepsia), DM (degeneratiivinen myelopatia) ja EOAD (varhaisiän kuurous).

Masaista voit lukea lisää myös sen omilta kotisivuilta:

http://www.mohagets.se/kim-o-mr.brown/c.i.b-norduc...

Facebook linkin takaa löydät lisää kuvia Tiidasta ja Masaista:

Vasemmalla Masain emä Roseridge Red Rosetta "Kim" Ruotsista ja oikealla Masain isä Usakose Air Of Success Of Gondwana "Mister Brown", joka on tuotu Australiasta Etelä-Afrikkaan

Alla MH-luonnekuvauksen tulokset, Tiidan tulokset merkattu punaisella ja Masain sinisellä!

Masai

Tiida

Masai

Tiida puolisisko Klaran kanssa

Masai

Tiida