Pentue Kesä 2021

Jos sinä etsit itsellesi rhodesiankoirasta perheenjäsentä ja harrastelu-/ulkoilukaveria koiramaisiin touhuihin (... tai ehkä myös sinä, joka etsit koiraa näyttelyihin) otathan yhteyttä ensisijaisesti sähköpostitse! Toivoisin, että kerrot sähköpostissa lyhyesti omasta elämäntilanteestasi, koirakokemuksestasi ja esimerkiksi miksi olet kiinnostunut juuri rhodesiankoiran hankinnasta. Samaan pentueeseen syntyy pääsääntöisesti sekä ns. lemmikiksi soveltuvia yksilöitä että näyttely-/harrastekoiran potentiaalia omaavia pentuja.

Suosittelen lukemaan läpi myös "Harkitsetko rhodesiankoiran hankintaa?" -sivuni linkin "Upcoming Litters" alla.

Toivon ensimmäistä yhteydenottoa sähköpostitse tai viestillä ja juttelen mielelläni myöhemmin sovittuna ajankohtana puhelimessa.


kosonen.kaisa@gmail.com // Kaisa

Alla pentueen vanhempien tietoja. Tältä yhdistelmältä odotan keskikokoisia, vahvoja rhodesiankoiria, joilla hieman rodulle tyypillistä itsenäisyyttä ja itsepäisyyttä, mutta kuitenkin intoa ja motivaatioita myös harrastamiseen ja oman ihmisensä kanssa yhteistyöhön.

Seuraa tästä linkistä teoreettista tiineyden etenemistä KLIKKAA TÄSTÄ!

Pennut syntyvät kotioloissa ja tottuvat arkisiin asioihin kotona kuten myös ulkoiluun, muutamiin valikoituihin vieraisiin paikkoihin, erilaisiin ihmisiin sekä mahdollisuuksien mukaan erirotuisiin ystävällisiin koiriin ja muihin lemmikeihin. Ennen luovutusikää pentuja totutetaan maltilla myös käsittelyyn, kontaktinhakuisuuteen ihmisen suuntaan, erilaisiin alustoihin/tiloihin ja rauhoittumiseen apuna käyttäen mm. Puppy Culture -ohjelmaa. Näistä eväistä on hyötyä uudessa kodissa ja uuden omistajan kanssa harjoitusten jatkamisessa.


Kuva: Kaja 8 vuotta

Isä
Ècaille Anunnaki "Kaja"
C.I.B CZ SK PL HU HR CH & CZ SK Grand CH & J HC
Poland Winner-12-13 ROM
Syntynyt 22.2.2010
Isä CH Masanga Abayomi
Emä CH Cachette Anunnaki
Säkä 68cm, paino 42kg
Lonkat A/A Kyynärät 0/0 OCD puhdas
Selkä puhdas (spondyloosi, LTV)
Jalostustarkastettu Tsekeissä
Geenitestit
JME terve, ei kantaja
DM terve, kantaja
B-lokus kantaja (kantaa maksa
kirsuväriä)
Ridgegeeni R/R dominantti
Kasvattaja Šárka Štusáková
Omistaja Slávka Nosková
Lisää Kajasta Kajan omalla kotisivulla

Kajalla on yksi pentue pohjoismaissa (Norja) sekä useita pentueita keski- ja itä-euroopassa. Suomeen on tuotu ulkomailta yksi Kajan jälkeläinen (Barden Of Pressburger´s Paws) sekä kaksi Kajan jälkeläisenjälkeläistä Ruotsista (Boobah Cathrin By Hirma, Boobah Bertha By Hirma).

Emä
Ave Caesar Enjoy Every Moment "Hulda"
Suomen, Ruotsin & Viron Muotovalio
Viron Voittaja-18 Pohjoismaiden Juniorivoittaja-17
Syntynyt 7.2.2017
Isä Multi CH & W & WW-08 Swedish Tracking Champion Emoyeni's Grand Zuberi
Emä Multi CH & W & EUW-16 Swedish Tracking Champion Saimon's Praide Ecstasy Of Felicity
Säkä 65cm, paino 39kg
Lonkat B/B Kyynärät 0/1
Selkä SP0 LTV0 VA0
Olkapäät OC terve (2021)


Geenitestit

JME terve, ei kantaja
DM terve, ei kantaja
EOAD terve, ei kantaja

Kasvattajat Elena & Willy Johansson
Omistaja Kaisa Kosonen


Hulda MH-luonnekuvaus 28.9.2019 (2,5-vuotias) YouTubessa TÄSTÄ LINKISTÄ
Hulda on suorittanyt myös SmartDOG kognitiotestin 2-vuotiaana, tuloksia saatavilla suoraan minulta
Seuraa Huldan elämää Instragramissa nimellä HuldaRidgeback sekä muiden koirieni sekä kasvattieni touhuja nimellä vastakarvaridgebacksKaja & Hulda
Kaja on valittu Huldalle urokseksi pitkän harkinnan päätöksenä niin luonteen kuin terveyden ja sukutaulun suhteen. Uskon Kajan ja Huldan sopivan yhteen myös ulkomuodon ja rakenteen osalta. Hulda keinosiemennettiin Kajalla ensimmäisen kerran keväällä 2020, valitettavasti onni ei ollut sillon matkassa ja Hulda ei tiinehtynyt. Sain Kajan omistajalta mahdollisuuden koittaa toistamiseen ja onneksemme Hulda tiinehtyi tällä kertaa ja pentuja odotetaan syntyväksi toukokuun 2021 puolivälissä. Hulda on nyt 4-vuotias ja Kaja on 11-vuotias.

Luonteista
Hulda on kohtuullisen energinen ja rhodesiankoiramaiseen tapaan mukavuudenhaluinen koira, mutta kuitenkin aina valmiina lenkille ja treeneihin. Hulda tykkää aktiivisesta tekemisestä, jossa saa käyttää kroppaa ja voimaa. Hulda on menestynyt maastojuoksukisoissa ja saavuttanut niistä 3 sertiä. Harrastelemme myös taakanvetovaljaiden kanssa lenkkeilyä ja pyöräilyä sekä metsässä samoilua ja lisäksi harvakseltaan omaksi iloksi mm. agilitya ja doboilua. Olemme kisanneet Rally-Tokossa RTK1 tittelin verran sekä saavuttaneet Rhodesiankoirien Rotumestaruuden 2020 Rallyssa.

Huldalla on hieman vahtiviettiä, se ilmoittaa kyllä vieraista vanhemman rhodesiankoirani kanssa yhteistyössä ytimekkäästi, mutta lyhyesti. Hulda on useimmiten hetkellisen ilmoittamisen ja tutustumisen jälkeen melko välinpitämätön vieraita kohtaan. Huldan tutut ihmiset ovat joutuneet usein päällekäyvän ilohyppimisen ja pusujen kohteeksi.

Huldalla on jonkin verran saalisviettiä ja hieman riistaviettiä, molemmat näkyvät muun muassa maastojuoksukisoissa. Sillä ei ole kuitenkaan hallitsematonta riistaviettiä vaan se pystyy ja saa ulkoilla satunnaisesti myös vapaana metsässä ilman pelkoa, että hajut veisivät koiran kokonaan mukaansa. Oravat ja puput sen sijaan kaupingissa hihnalenkeillä silloin tällöin aiheuttavat omistajan hermojen kiristelyä.

Kaja on avoin ja sosiaalinen uros, jonka energiataso on myös kohtuullinen. Kaja ei ole kovin hanakka vahtimaan, vaan omistajan sanojen mukaan lauman nuorempi uros hoitaa usein sen tehtävän ja Kaja taas ilmoittaa ja puolustaa ainoastaan tosipaikan tullen. Matalamman vahtivietin sekä terävyyden takia Kaja on ollut aina ns. helppo koira erilaisissa ympäristöissä sekä ihmisten ja koirien kanssa. Omistajan sanojen mukaan Kaja lähtisi luultavasti vaikka täysin vieraan ihmisen mukaan maailman ääriin, jos taskusta löytyisi makkaraa tai lihapullia.

Kaja on utelias ja iloinen sekä kiinnostunut mm. jäniksistä ja peuroista, mutta senkin riistavietti on kohtuullinen. Pienet koirat, kanat ja muut lemmikkieläimet eivät herätä Kajassa kiinnostusta eikä jahtaamisintoa. Kaja elää tällä hetkellä kolmen uroskoiran laumassa, jossa Kaja on vanhin.

Ulkomuodosta
Hulda on voimakasluustoinen, melko kookas narttu, jolla oikeat mittasuhteet ja kokonaisvahvuus sekä joustavat ja voimakkaat liikkeet. Huldalla on erinomainen, rodunomainen ilme ja hyvä purenta sekä kaikki hampaat.
Sen näyttelyarvosteluissa mainitaan usein vahvuus tai voimakkuus, mutta kuitenkin myös feminiinisyys. Hulda on maksakirsuinen väriltään ja sillä on valkoiset merkit etutassuissa sekä eturinnassa.

Hulda on ulkomuodon osalta jalostustarkastettu arvosanalla erinomainen (Leni Finne, Sophie Aspholm).

Kaja on keskikokoinen ja keskivahva uros, jolla on korrektit liikkeet. Sillä on upea, rodunomainen ilme ja pää sekä oikea purenta ja kaikki hampaat. Kajalla on hyvät mittasuhteet, hieno runko vahvoine ylä- ja alalinjoineen sekä erinomainen takaosa kulmauksineen.
Kajalla ei ole lähes laisinkaan valkoisia merkkejä ja Kaja on mustakirsuinen, mutta se kantaa maksakirsugeeniä, joten pentueeseen odotetaan sekä musta- että ruskea(maksa)kirsuisia pentuja.

Terveydestä
Koirien viralliset terveystulokset eli röntgenkuvaustulokset sekä geenitestitulokset löydät tämän sivun yläosasta. Pennut eivät voi sairastua kyseisiin sairauksiin, joihin rhodesiankoirilla on kehitelty geenitesti. Geenitesteillä ei kuitenkaan valitettavasti pysty testaamaan kuin muutamia valikoituja sairauksia, joten muiden sairauksien osalta kasvattajien on tehtävä tutkimustyötä sukulinjojen osalta ennen astutusta. Kaikkia ongelmia ja sairauksia ei kuitenkaan voida tarkallakaan tutkimustyöllä ja harkinnalla poissulkemaan vaan pentujen tulevaisuus on aina osittain myös tuntemattomien geenien ja tuurin summa.

Molemmat koirat ovat olleet terveitä ja Kajalla on erinomaista jälkeläisnäyttöä myös terveyden osalta jo useissa pentueissa ja muutamissa jälkeläisten jälkeläisissä. Kajan kaikki sisaret ovat edelleen hengissä nyt 11-vuotiaana. Kerron näistä ja muutenkin lähisuvusta lisää mieluusti sähköpostitse tai puhelimitse.Sukutaulu